بردهای هوشمند صفحه های نمایش بزرگ قابل نوشتن هستند (معمولا به رنگ سفید) که می توانند به یک رایانه متصل شوند تا تصویر آن توسط یک پروژکتور روی برد نمایش داده شود. آنها همچنین گاهی اوقات بردهای هوشمند الکترونیکی یا تخته لمسی نیز نامیده می شوند. به طور معمول این بردهای هوشمند یا بر روی یک پایه روی زمین نصب شده یا روی دیوار آویخته می شوند. ایده ی اصلی استفاده از برد هوشمند این است که بتوان ارائه ی مطالب تصویری در موضوعات مختلف را با مشارکت فعال گروهی از مردم یا دانشجویان و دانش آموزان انجام داد.
تکنولوژی پیشرفته ی استفاده شده در بردهای هوشمند یک جایگزین مناسب برای وایت بردها و تخته سیاه های معمولی می باشد. امروزه برندهای مختلف برد هوشمند لمسی در بازار موجود هستند. بعضی از این برندهای مشهور شامل ونتک، پرومتین، ای برد و … می باشند. برای کنترل رایانه زمانی که مطلبی روی برد هوشمند نوشته می شود، ابتدا باید برد با یک دستگاه نوشتاری که معمولا یک قلم می باشد تنظیم شود. جدا از این بخش کلیدی، لوازم جانبی دیگری نیز مرتبط با استفاده از تخته های هوشمند وجود دارند.
کالیبره کردن و دستگاه های مرتبط با برد هوشمند
سطح صفحه نمایش لمسی بردهای هوشمند برای نمایش هر چیزی باید با تصویر هم تراز شود. هم ترازی و کالیبره کردن شامل نمایش تعدادی نقطه بر روی صفحه نمایش لمسی می باشد. کاربر می تواند این نقطه ها را با قلم یا انگشت انتخاب کند.
طیف گسترده ای از لوازم جانبی برای استفاده ی همزمان با بردهای هوشمند وجود دارند، مثل پروژکتورها، پایه های متحرک، چاپگرها، تبلت ها،سیستم های پاسخ گویی برای دانشجویان، دستگاههای بی سیم و کنترلر های از راه دور. بعضی از برد های هوشمند با ادغام سیستم های پاسخ گویی کار دانشجویان را آسان تر می کنند که به آن ها اجازه می دهد در حل تست ها یا تمرین پس از هر ارائه ی مطلب درسی به صورت مستقیم شرکت کنند. نرم افزارهای پاسخ گویی کلاسی برای استفاده در بردهای هوشمند وجود دارند که برای هماهنگ سازی و گسترش فعالیت های اشاره شده بر مبنای استانداردهای مختلف به دانشجویان کمک می کنند.
قواعد کلی عملکرد بردهای هوشمند
یک برد هوشمند وقتی با رایانه، دستگاههای نوشتاری، نرم افزار و بقیه ی لوازم جانبی ترکیب می شود یک سیستم کامل برد هوشمند را تشکیل می دهد که می تواند به خوبی یک جلسه ی آموزشی را هدایت کند. یک سیستم برد هوشمند از چهار جزء اصلی تشکیل می شود: پروژکتور، رایانه، نرم افزار و صفحه ی نمایش. برد هوشمند با یک دیتا پروژکتور در ارتباط می باشد که به نوبه ی خود به یک رایانه ی شخصی یا لپ تاپ متصل است. این ارتباط توسط یک کابل کامپیوتری یا از طریق پورت usb حاصل می شود. بردهای هوشمند وایرلس نیز می توانند به لوازم جانبی بی سیم توسط امواج بلوتوث یا اینفرارد متصل شوند. دیتا پروژکتور اطلاعات نمایش داده شده روی صفحه ی رایانه (نمودارها یا تصاویر، آمارها، اعداد، نمادها، نشانه ها و…) را روی صفحه ی برد هوشمند ارسال می کند.
نرم افزار عامل برد هوشمند برای درست کردن تصاویر ارسال شده و منعکس کردن تغییرات ذخیره شده در رایانه استفاده می شود. بعضی از سیستم های برد هوشمند پیشرفته به جای پروژکتورها از صفحه های نمایش پلاسما استفاده می کنند. هر چند صفحات نمایش پلاسما بسیار گران هستند.
یک مطلب ارائه شده توسط برد هوشمند می تواند شامل کلیپ های ویدئویی، تصاویر رنگی یا مطالبی از اینترنت باشد. صفحه های نمایش برد هوشمند حساس به لمس انگشتان می باشند. از این رو، کاربری که مطلب را توسط برد هوشمند ارائه می دهد از دستگاههای اشاره مانند قلم تاچ یا از انگشت خود استفاده می کند که مانند یک ماوس عمل کرده و برنامه های دستگاه محاسباتی را کنترل می کند. کاربر میتواند مطالبی را اضافه کند و یا اطلاعات ارسال شده به برد هوشمند را ویرایش یا پاک کند، بنابراین اصلاحات ایجاد شده به کامپیوتر یا لپ تاپ منتقل و ذخیره می شوند.
بسته های مختلف نرم افزارهای برد هوشمند با عملکردهای مختلف وجود دارند. کاربر باید یکی از این بسته ها را با توجه به ویژگی های مورد نیاز خود به شرح زیر انتخاب کند:
- نوشتن یا طراحی بر روی سطح برد هوشمند با استفاده از انگشتان یا قلم های رنگی
- ذخیره کردن اطلاعات در رایانه همزمان با اصلاح آن ها و انتخاب برای چاپ
- تبدیل دست خط به یک فرمت متن قابل ویرایش با استفاده از تکنیک پیشرفته ی تشخیص حروف
- پشتیبانی از بازخورد یا رای گیری از راه دور
- سفارشی سازی ظاهر صفحه ی نمایش برد هوشمند
- کنترل نرم افزارها و برنامه های کامپیوتر از طریق رابط کامپیوتری برد هوشمند
- ذخیره سازی چرخه متوالی صفحه نمایش برای اولویت های پخش