وقتی که پروژکتوری را جهت آموزش می خریم به چه مواردی دقت کنیم
امروزه با این تعداد پروژکتوری که در بازار وجود دارد، جای تعجب ندارد که تشخیص دادن این که چه پروژکتورهایی بهترین کارکرد را در آموزش و محیط های تدریس دارند بسیار مشکل به نظر برسد. این مقاله کوتاه به برخی از ویژگی های مورد نیاز در هنگام خرید یک پروژکتور می پردازد.
همانطور که می دانیم ، فناوری در سیستم آموزشی در حال پیشرفت است و نقش اساسی را در زمینه آموزشی ایفا می کند.در کنار استفاده از فناوری در کلاس درس جهت آموزش ، پروژکتورها به طور فزاینده ای برای انجمن های مدرسه ، باشگاه های اجتماعی و فعالیت های آموزشی ورزشی استفاده می شوند.
جایی که پروژکتورها به خصوص مفید هستند،حیطه آموزش عالی است. این دستگاه ها، منابع به مراتب بهتری نسبت به اکثر دستگاه های فناوری فراهم می کنند و یک ابزار عالی برای درگیر کردن و مشارکت بیشتر دانش آموزان در یادگیری به شماز می روند.
معلمان می توانند درس ها و سخنرانی هایشان را به آسانی از لپ تاپ خود ارایه کنند. آنها می توانند تصاویر و فیلم های شان را به آسانی به اشتراک گذاشته و درس ها را به صورت تعاملی و جذاب تر آماده کنند. افزون بر این موارد، سهولت درعوض کردن تصاویرثابت و متحرک، مانند فیلم و ویدئو چت، نیز به افزایش یادگیری و بهبود یادگیری تلفیقی(blended learning) که – یک برنامه آموزش رسمی است و به این معنی است که در این برنامه دانش آموزان از طریق دریافت محتوا از طریق تعدادی از ابزار رسانه های دیجیتال و آنلاین فرا می گیرند- کمک می نماید.
ویدئو یا دیتا پروژکتور چیست؟
اگر هنوز با این دستگاه و قابلیت های آن آشنایی ندارید باید گفت که ویدئو پروژکتور دستگاه کوچکی است که تقریبا به اندازه یک پخش کننده DVD می باشد.به بیان دیگر ویدئو پروژکتور را میتوان یک دوربین معکوس درنظرگرفت، یعنی به جای دریافت نور، نور را از لنز بیرون میفرستد و تصاویر را در ابعاد بزرگ نمایش می دهد. هم چنین دسته بندی متنوعی از انواه ویدئو پروژکتورها ازجمله تجاری ، آموزشی ، چند رسانه ای، سینمای خانگی و غیره وجود دارند :(دسته بندی انواع ویدئو/دیتا پروژکتور)
Classroom Projectors / پروژکتورهای کلاس های آموزشی:
پروژکتورهای آموزشی همانطور که از نامش پیداست ، برای فضاهای آموزشی طراحی شده اند و در مدل ها و برندهای مختلف در بازار وجود دارند . درخصوص پروژکتورهای کلاس های آموزشی لازم به ذکر است که به هیچ وجه نمی توان پروژکتوری را «بهترین پروژکتور آموزشی» نامید، اما با توجه به فضای آموزشی و نیاز و مقدار بودجه شما می توانید اقدام به تهیه این ویدئو پروژکتورهای آموزشی کنید.
پرده نمایش و برد هوشمند
پرده نمایش یکی از ملزومات جانبی تجهیزاتی نظیر پروژکتور، اسلاید و اوِرهِد است که برای پخش تصاویر آن ها مورد استفاده قرار می گیرد و خود به انواع مختلفی تقسیم می شود. از طرف دیگر برد یا تخته هوشمند صفحه کامپیوتر را که توسط پروژکتور بر روی صفحه نمایش داده شده است را لمسی میکند و میتوان تنها با لمس کردن (به وسیله انگشت یا قلم مخصوص) روی تصویر کار کرد.
نکته ای که باید دراین جا توجه داشت این است که انتخاب پرده نمایش یا برد هوشمند می تواند در نحوه کیفیت تصویر دریافتی تاثیر بگذارد . از آن جایی که انخاب پرده نمایش و یا برد هوشمند هر کدام مبحث جداگانه ای را به خود اختصاص می دهند که در این جا به این موضوع نمی پردازیم.
شدت روشنایی
بعضی اوقات یک پروژکتور می تواند شدت روشنایی زیادی خصوصا در محیط های تاریک داشته باشد.طبیعی است که فکر کنید، هر چه روشنایی بیشتر باشد ، بهتر است واقعیت این است که پروژکتورهایی با مقدار انسی لومن بالاتر بهتر می توانند از عهده حجم زیاد نور محیطی ساطع شده از طریق پنجره ها و چراغ های سقف بر آیند. بنابراین پروژکتورهای با شدت روشنایی زیاد چه مشکلاتی دارند؟
اولا ، در صورتی که مستقیما به نور پروژکتور نگاه کنید، این کار می تواند به چشم ها آسیب برساند.هر چقدر که پروژکتوری از شدت روشنایی بیشتری برخوردار باشد،در نتیجه احتمال آسیب رساندن به چشم ها بالاتر می رود. بنابراین ما بیش از ۳۵۰۰ لومن را جهت نصب در یک کلاس درس معمولی پیشنهاد نمی کنیم.
دوما، نگاه کردن به تصاویر خیلی روشن در محیط تاریک می تواند منجر به خستگی چشم و موجب سردرد شود. بنابراین در صورتی که در هنگام استفاده از پروژکتور اتاق را تاریک می کنید ، بهترین کار این است که روشنایی پروژکتور را در یک سطح مناسب تنظیم کنید.
و مورد آخر این که، در صورتی که از برد هوشمند به همراه پروژکتور استفاده می کنی،ممکن است برد هوشمندی پیدا کنیدکه به صفحه نسبتا براق مجهز شده باشد که در این صورت، ممکن است مقداری نور از پروژکتور به سمت حضار انعکاس پیدا کرده و چشم را بزند. (آگاهی از شدت روشنایی یا انسی لومن در هنگام خرید ویدئو پروژکتور)
رزولوشن
رزولوشن به تعداد نقطه ها (پیکسل) بر روی صفحه نمایش که تصویر را تشکیل می دهند، گفته می شود.هر چقدر که تعداد نقطه ها بیشتر باشد، وضوح تصویر بیشتر است، بنابراین متن های ریز ، بیشتر قابل خواندن هستند. در حالت کلی چهار رزولوشن های اصلی به نام های XGA، WXGA، ۱۰۸۰p و WUXGA وجود دارند.
باید توجه داشته باشید که در صورتی که استفاده اولیه شما از دستگاه برای ارائه مطالب پاورپوینت، نمودارها ،گراف ها , نمایش کلی مطالب مربوط به کسب و کار تان باشد، احتمالا نیازی به پرداخت هزینه اضافی برای تجهیزات با رزولوشن بالا ندارید. رزولوشن های SVGA و XGA برای این نوع کار مناسب اند و بهترین راه حل برای کاهش هزینه ها هستند. در صورت نیاز، رزولوشن WXGA یک گزینه صفحه عریض خوبی محسوب می شود.در صورتی که شما نقشه کشی، عکس های دیجیتال، صفحات گسترده پیچیده اکسل یا سایر تصاویر با جزئیات بالا یا فنی را نمایش می دهید،احتمالا به پروژکتوری با رزولوشن SXGA+ یا بالاتر برای ایجاد تصاویر قابل قبول مورد نظرتان احتیاج خواهید داشت .
عمر لامپ
نکته مهمی که باید بدانید این است که قلب پروژکتور، لامپ آن است که بر حسب ساعت بیان میشود و گران ترین قطعهی مصرفی آن محسوب میشود.در نتیجه ویژگی مهمی است که باید حتما به آن توجه کنید تا به این زودیها به فکر تعویض حیاتیترین قطعه ویدئوپروژکتور خود نباشید!امروزه عمر لامپ پروژکتور ها به بیش از ۲ هزار ساعت می رسد که این معیار بستگی به نوع لامپ و تکنولوژی آن دارند.شایان ذکر است که نسل جدید پروژکتورها، ساختاری بدون لامپ جیوهای دارند و از تکنولوژی ترکیبی LED و لیزر برای پردازش تصویر استفاده میکنند. گفته میشود که این تکنولوژی عمر مفید دستگاه را از ۴ هزار ساعت به ۲۰ هزار ساعت نیز افزایش میدهد.
فناوری LCD
به طور کلی دیتا پروژکتورها از نظر تکنولوژی ساخت به سه دسته LCD، DLP و LCOS تقسیم شده و از لحاظ نوع لامپ در دو گروه جیوهای و LED قرار میگیرند. فناوری LCD ویژگی دیگری است که برای عملکردهای گوناگونی که یک پروژکتور در کلاس درس ملزم به انجام است، بهتر در نظر گرفته شده است .(اما در عین جال برخی از ویدئو پروژکتورهایی که از قابلیت DLP هم برخوردارند نیز بسیار مناسب محیط های آموزشی می باشند.)
به چه اتصالی نیاز داریم؟
در مورد ورودیهای تصویر ویدئو پروژکتور ها جز مدلهای سطح بالا و حرفهای کم و بیش گزینههای مشابه ای دارند:
پورت VGA که متداولترین است، پورت composite، پورت component، پورت HDMI که به سرعت در حال گسترش است و گاهی اوقات S-Video.
VGA که همیشه بر ویدئو پروژکتورها بوده و چون به طور گستردهای در بسیاری از سیستمهای AV موجود استفاده میشود، به عنوان یک گزینه باقی میماند و فعلا قابل حذف کردن نیست. HDMI برای الان و دراینده نزدیک رابط اصلی است که باید به دنبال ان باشید. اکثر کامپیوترها را اگر خروجی HDMI نداشته باشند می توان با آداپتورهای خارجی غیرفعال به HDMI متصل نمود. بنابراین در درجه اول به دنبال HDMI بگردید. در برخی موارد، ویدئو پروژکتور به جای ورودی HDMI ورودی DVI یا DisplayPort دارد. تا زمانی که شما نخواهید ۴K را از طریق آن انتقال دهید، امکان اتصال کابل HDMI به این ورودی ها بازهم با استفاده از یک آداپتور خارجی غیرفعال و یا کابل وجود دارد.
نتیجه گیری
تهیه و خرید یک ویدئو پروژکتور خوب و مناسب جهت آموزش ، بستگی به عوامل و شرایط مختلفی دارد، اما بیش از چیز شما باید نیاز و نوع استفاده از دستگاه را مد نظر قرار داده و هم چنین حداقل فاصله ویدئو پروژکتور تا پرده که بستگی به اندازه کلاس دارد را قبل از خرید محاسبه کنید.